12:40 27.09.2021

POZIV ZA MEDIJE: Evropska unija donira 14 vozila za potrebe federalnih fitosanitarnih inspektora i sektor sigurnosti hrane u BiH

Pozivamo predstavnike medija da proprate ceremoniju uručivanja 14 vozila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, koje je obezbijedila Evropska unija. Uručivanje ključeva će se održati u utorak, 28. septembra 2021. godine s početkom u 13 sati ispred zgrade Federalne uprave za inspekcijske poslove, Fehima efendije Čurčića 6, Sarajevo.

Vrijednost vozila iznosi preko 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini. Vozila će omogućiti efikasnije provođenje kontrole zdrave hrane i zdravlja bilja, sjemena i biljnog materijala s ciljem očuvanja zdravlja potrošača. Ova podrška će doprinijeti i jačanju kapaciteta pomenutih službi za potrebe usklađivanja sa pravilima i standardima Evropske unije u ovim oblastima.

Izjave za medije su planirane u 13:15 časova, a obratit će se:

  • Nj.E. ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini
  • Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine
  • Šemsudin Dedić, ministar Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  • Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove
  •  

Za dodatne informacije, možete se obratiti Kabinetu direktora FUZIP:

Tel: +387 (0) 33 563-360

E-mail: info@fuzip.gov.ba

 

***

Evropska unija kroz nekoliko tekućih projekata radi na jačanju kapaciteta BiH u sektorima bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne oblasti. Trenutno se u BiH provode tri twinning projekta u vrijednosti šest (6) miliona eura s ciljem izgradnje institucionalnih kapaciteta i usklađivanja pomenutih sektora u BiH sa pravnom tekovinom Evropske unije. Takodjer, planirana je i nabavka informatičke opreme (prijenosni i desktop računari, štampači, multifunkcionalni i mrežni uređaji itd.) za nadležne službe u navedenim sektorima u BiH.

 

U okviru podrške jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora sigurnosti hrane, Evropska unija je obezbijedila ukupno 33 vozila u vrijednosti od 467.000 eura za fitosantarne inspektore u okviru entitetskih inspektorata, te fitosanitarne inspektore Distrikta Brčko BiH, kao i za sektor bezbjednosti hrane u okviru kojeg su korisnici vozila Agencija za bezbjednost hrane BiH, te entitetska ministarstva poljoprivrede i Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Distrikta Brčko BiH.

- KRAJ -